Hoofdgeneesheer Dr. Luc Belmans van het AZ St.-Elisabeth Herentals reageerde vrijdagnamiddag op de nieuwe medische problemen vrijdag bij een patiënt die een NMR liet nemen.



Dr. Luc Belmans  : 'Om de privacy van de patiënt te beschermen geven we de identiteit niet vrij.
Het AZ St.- Elisabeth Herentals heeft aan het parket gevraagd om de contrast-vloeistof te onderzoeken die bij bepaalde NMR-scans wordt gebruikt. Zo wil het alle twijfel uitsluiten over de hevige reactie die 2 patiënten hebben ondervonden tijdens zo’n onderzoek. Uit voorzorg is het ziekenhuis voorlopig overgeschakeld op een ander merk contrastvloeistof.

In het AZ St.-Elisabeth Herentals gebeuren jaarlijks zo’n 7.500 NMR-scans, waarbij in veel gevallen contrastvloeistof wordt toegediend. Dat een patiënt een hevige reactie vertoont tijdens zo’n onderzoek is uiterst zeldzaam.

“Twee keer op korte tijd zo’n hevige reactie kan louter toeval zijn. Maar we kunnen momenteel niet uitsluiten dat de contrastvloeistof niet de oorzaak is. Daarom hebben we aan het parket OM gevraagd de contraststof te onderzoeken. Voorlopig zijn we ook overgeschakeld op een ander merk van contrastvloeistof.

Een NMR-scan, ook met contrastvloeistof, blijft een zeer veilig onderzoek', , zegt hoofdgeneesheer dr. Luc Belmans.

AZ St.-Elisabeth Herentals vzw is een ziekenhuis met een zorgtraditie sinds de dertiende eeuw. Het stelt ruim 600 personeelsleden en 90 geneesheerspecialisten tewerk en beschikt over 243 bedden.

Beelden Guy Verellen / Nnieuws